Language select:

Projekt „Tradicionalno u Alpe Adrija Regiji - Lokalno za Globalno“  je multifunkcionalan, didaktički osmišljen program koji metodički postavlja temelje lokalne tradicije, u ovom slučaju istarske tradicije, za budući rad odgajateljica i učiteljica u razrednoj nastavi, dakle u radu s novim generacijama. U globaliziranom svijetu svaka regija ne smije zaboraviti na svoje korijene, na svoju tradiciju, na svoj jezik, na svoju kulturu. U ovom projektu koji je trajao deset radnih dana studentima koji su došli iz raznih krajeva Slovenije, a studiraju na Učiteljskom fakultetu u Mariboru, Italije, a studiraju na Universita' di Trieste i raznih krajeva Hrvatske, a studiraju na pulskom fakultetu Juraj Dobrila u Puli upoznali su se s pjesmama, instrumentalnom glazbom i plesovima Istre.

 

 

 
     
                       

S obzirom da je tradicija promjenljiva, elementi tradicije uključeni su i u druge izraze, kao što je suvremeni ples, plesna dramatizacija i mažoret ples, kao i na glazbu koja je nastala  na temelju narodnih napjeva. Bila je tu i informatička, video /web radionica koja se opet bavi suvremenim tehnologijama koje su neophodno znanje u današnjem vremenu, u ovom projektu za snimanje tradicije.

Studenti su se lijepo snašli, uspostavili kontakte, upoznali nekoliko riječi svakog jezika i savladali postavljene zadatke. Među profesorima se također osjećalo i radilo timski. Uspješno su realizirani zamišljeni ciljevi.

Dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin